Uzorci koje je UN-ovo tijelo za nuklearni nadzor uzelo iz, kako ga je nazvao izraelski premijer, “tajnog nuklearnog skladišta” u Teheranu pokazali su tragove urana koje Iran tek treba objasniti, rekla su dva diplomata koji prate inspektorski rad te agencije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje podrijetlo čestica i zatražila je od Irana da objasni te tragove. Međutim, službeni Teheran to nije učinio, rekli su diplomati, pojačavajući napetosti između Washingtona i Teherana. Američke sankcije srezale su iransku prodaju nafte, a Iran je odgovorio kršenjem svog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Prije godinu dana je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se žestoko protivi tom sporazumu, u govoru pozvao IAEA da odmah posjeti tu lokaciju rekavši kako je u njoj bilo uskladišteno 15 kg radioaktivnog materijala koji je otada sklonjen.

Reuters je u travnju izvijestio da je IAEA, koji nadzire provedbu sporazuma, pregledao lokaciju, što čini samo “kada je to nužno”, uzeo uzorke i poslao ih na analizu.

Izraelski i američki mediji su u međuvremenu izvijestili da su uzorci pokazali tragove radioaktivnog materijala ili tvari.

Ti tragovi su bili tragovi urana, rekli su diplomati, što je element koji Iran obogaćuje i jedan je od samo dva elementa od kojih se može proizvesti jezgra nuklearne bombe. Jedan od diplomata je rekao kako uranij nije bio visoko obogaćen, što znači da nije bio pročišćen ni blizu razine potrebne za oružje.

-Ima mnogo mogućih objašnjenja, rekao je taj diplomat.

-Budući da Iran još nije dao bilo kakvo objašnjenje IAEA-u teško je provjeriti podrijetlo čestica, a isto tako nije jasno jesu li tragovi ostaci materijala ili aktivnosti koji prethode sporazumu iz 2015. ili su nedavni, pojasnili su diplomati.

 

M.M.