Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pred polazak u posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je kako Turska neće izdaleka promatrati događanja na području Balkana.

Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu pred polazak u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini, odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom je poručio kako su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju.

"Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka promatra dešavanja na ovom području", rekao je Erdogan.

Erdogan danas stiže u dvodnevnu posjetu BiH u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Očekuje se i kako će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Erdogan će posjetiti i grob osnivača SDA Alije Izetbegovića.

Tijekom dana sastat će se i s članovima Predsjedništva BiH. Najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, te sudjelovanje na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik će nazočiti samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, prenosi agencija Anadolija.

 

M.J.

 

Vezani članci: