Sjedinjene Države su spremne pregovarati s Iranom “bez preduvjeta”, ali će istovremeno učiniti sve što je u njihovoj moći da “stvore globalnu koaliciju” protiv Islamske Republike, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je u nedjelju razgovarao s novinarima u zrakoplovnoj bazi Andrews u Marylandu, prije početka posjeta Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, javlja Associated Press.

Prema riječima čelnika američke diplomacije, ključna tema predstojećih razgovora u dvije arapske monarhije bit će situacija oko Irana. Istodobno, Pompeo je posjete Rijadu i Abu Dhabiju ocijenio prvim korakom ka “stvaranju globalne koalicije” protiv Teherana.

-Razgovarat ćemo s njima o tome kako osigurati da smo svi strateški ujedinjeni i kako možemo stvoriti globalnu koaliciju. Koalicija nije samo za sve zemlje Perzijskog zaljeva, nego i u Aziji i Europi, za one koji razumiju taj izazov i spremni su se suočiti s Iranom” rekao je Pompeo.

Prema riječima državnog tajnika, Sjedinjene Države su spremne pregovarati s Iranom “bez preduvjeta”.

-Oni točno znaju gdje nas mogu pronaći. Uvjeren sam da ćemo u trenutku kada su spremni za interakciju s nama, moći započeti ove pregovore. Predsjednik Trump je u više navrata rekao da želimo svijetlu budućnost za Iran. Ti globalna koalpregovori za njih su izlaz iz trenutne situacije, kazao je čelnik State Departmenta.

Istodobno, Putinov savjetnik i tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev u ponedjeljak je doputovao u Jeruzalemm gdje će 24. do 25. lipnja održi dvodnevne razgovore s Benjaminom Netanyahuom, čelnikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom i savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Glavna tema konzultacije Patrusheva, pomoćnika predsjednika SAD-a Johna Boltona i predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Izraela Meira Ben-Shabata je situacija u Siriji, ali se nagađa kako ni razgovori o Iranu neće biti zapostavljeni.

 

M.M.