Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je Iran za napad na naftne tankere u Omanskom zaljevu, javlja BBC. Službeni Teheran je u četvrtak "kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje" Washingtona prema kojima je Iran odgovoran za napade na dva tankera


Pompeo je rekao kako je SAD napravio procjenu na temelju obavještajnih podataka o vrsti upotrijebljenog oružja u napadu na tankere. Prema procjeni američke vlade Iran je odgovoran za današnje napade u Omanskom zaljevu. Ti napadi predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, otvoreni napad na slobodu plovidbe i neprihvatljivu eskalaciju napetosti od strane Irana, napisao je Pompeo na Twitteru.

Podsjetimo, visoki iranski dužnosnik ranije je za BBC izjavio kako Iran nema nikakve veze s napadom.

SAD je danas ranije nazvao napade na trgovačke brodove "neprihvatljivima". U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstsvnik je rekao kako napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, uslijed kojih se jedan zapalio, izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost.

- Neprihvatljivo je da bilo koja strana napada trgovačke brodove, a današnji napadi izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost. Američka vlada pruža podršku, te će nastaviti razmatrati situaciju, rekao je američki izaslanik pri UN-u Jonathan Cohen jutros, na sastanku glede suradnje UN-a i Arapske lige.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na sastanku kako si svijet ne može dopustiti veliki sukob u regiji Zaljeva.

- Snažno osuđujem svaki napad na civilno brodovlje. Činjenice se moraju utvrditi, i mora se utvrditi odgovornost, rekao je Guterres.

Podsjetimo, dva tankera napadnuta su u četvrtak u Omanskom zaljevu a njihove posade su evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, dok je u tijeku istraga tih incidenata.

Još se ne zna točan uzrok eksplozija na jednoj od najfrekventnijih tankerskih ruta na svijetu, ali cijene nafte odmah su skočile za 4 i pol posto.

Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker Front Altair u norveškom vlasništvu i priopćila da je dobila izvješća o tri eksplozije u plovilu.

Po podacima agencije, posada je sigurno evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a tanker navodno još uvijek gori.

Tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Front Altair je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Drugi napadnuti tanker, Kokuka Courageous, prevozio je metanol, priopćila je japanska tvrtka. Njegova 21-člana posada, svi Filipinci, morali su napustiti brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.

Iranska novinska agencija IRNA izvijestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera. Mornari su prebačeni u iransku luku Jask. Ovisno o izvorima, kao oružje prijepodnevnog napada navode se torpeda ili mine, navodi IRNA.   

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

- Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

- Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć, dodala je u priopćenju. Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je kako je London upoznat s izvješćima o dva tankera koja su pogođena i hitno pokušava utvrditi sve činjenice.

Britanska pomorska agencija izvijestila je ranije u četvrtak da zajedno sa svojim partnerima istražuje incident koji se dogodio u Omanskom zaljevu.
Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u četvrtak na suzdržavanje od bilo kakvih "provokacija" u regiji nakon izgreda u Omanskom zaljevu u blizini Irana gdje su napadnuta dva tankera.

Službeni Teheran je u četvrtak "kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje" Washingtona prema kojima je Iran odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu, dok eskalacija napetosti u regiji Zaljeva prijeti izbijanjem šireg sukoba.

Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njegove regionalne saveznike za "ratno huškanje".

Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. lipnja i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima, navodi se u izjavi.

M.M.