Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao sigurnosno rizične, čime ponajprije pogađa Kinu, odnosno kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei.

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio uredbu koja je bila očekivana a ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei koja je odavno na ciljniku američkih vlasti zbog sumnji da iza ove tvrtke stoje kineske obavještajne službe.

Peking naprotiv ocjenjuje da je riječ o nelojalnom potezu kojim se suzbija konkurencija.

-Te nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija. One samo vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima na području 5G, pete generacije mobilnih mreža, upozorava tvrtka u priopćenju te za sebe kaže da je "lider 5G bez premca".

Bijela kuća se opravdava kako je uredba donesena zbog toga što "strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u".

Ovo je najstroža mjera Trumpove administracije uperena protiv kineskog tehnološkog sektora koji se naglo širi, napose u afričkim, latinoameričkim i azijskim zemljama s gospodarstvima u naglom usponu, ali i na području jugoistočne Europe.

Podsjetimo, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva u Hrvatskoj i uoči skupa "16+1 Croatia Summit 2019.

Već ranije, kineski Huawei je potpisao ugovor s jednim telekomunikacijskim operaterom u BiH. Međutim, nakon oštrih upozorenja od strane SAD-a od realiziranja tog ugovora, bar se tako čini, u skoroj budućnosti neće biti ništa. Stoga analitičari procjenjuju kako će se i službeni Zagreb vrlo skoro naći na udaru zbog suradnje s Huaweiom.

-Bit će to logičan nastavak američke odluke o embargu na prodaju izraelskih borbenih zrakoplova i vojne opreme Hrvatskoj, upozoravaju analitičari.

 

M.B.