Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda posvećenoj ženama. Na East Riveru će se sastati i s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Razgovarat će o stanju na jugoistoku Europe, krizama u Venezueli i Siriji, te agendi svjetske organizacije. Boravak u SAD-u  predsjednica će iskoristiti i za susret s hrvatskom zajednicom.


Hrvatska predsjednica u New York je stigla na poziv predsjednice Opće skupštine UN-a Marie Fernande Espinose. Tema konferencije na kojoj sudjeluje - "Žene na vlasti".

Naime, samo pet posto država na svijetu na svom čelu ima predsjednicu ili premijerku; u parlamentima diljem svijeta samo je četvrtina zastupnica. Na čelu velikih korporacija žene su i dalje rijetkost.

Hrvatska predsjednica na East Riveru govorit će o svom iskustvu i o poziciji žena u javnom životu.

- Poruka će biti da treba težiti ka paritetu zastupljenosti žena i muškaraca, znači jednakosti spolova u svim područjima života. Ako ništa drugo, žene čine 50 posto svjetske populacije. Dakle, demokratski je deficit ako one nisu zastupljenje kako u politici, tako i u ekonomiji i javnom životu, istaknula je Grabar Kitarović.

Osvrnut će se i na konkretne brojke.

- Pokazano je kad bi se postigao paritet primjerice u Hrvatskoj u zaposlenosti žena i muškaraca i rukovodećim funkcijama u gospodarstvu BDP bi nam porastao za 12 posto. To je ogromna brojka. Na razini Europske unije to bi bilo šest do devet posto. Međutim očito je da ekonomska uključenost žena i njihova uloga u visokim pozicijama u društvu svakako pridonose dobrobiti ne samo njih i njihovih obitelji već i cijele zajednice i cijele države, dodala je hrvatska predsjednica.

 

M.M.