Logo

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je "sagledana situacija" na prostoru Kosova zbog najave formiranja vojske Kosova, te da kao ministar obrane čeka naredbu predsjednika i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije.

-To je naš zadatak. Kakvo će naređenje biti doneseno, o tome će odlučiti vrhovni zapovjednik - istaknuo je Vulin.

Srbijanski ministar obrane je za Televiziju "Pink" izjavio "da je Vučić veoma zabrinut i zainteresiran za sve što se događa na prostoru Kosova, te da će sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u događaje".

Također je naveo da će načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović danas biti u Kopnenoj zoni sigurnosti, a da će vojnike posjetiti i Vučić.

-Predsjednik će, kada ocijeni da je potrebno, doći u obilazak naših jedinica i u Kopnenoj zoni sigurnosti i u rejonu odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije. Predsjednik je u neprekidnoj komunikaciji savojnim rukovodstvom, ali i sa svima koji mogu doprinijeti nekom informacijom za sve što se događa na Kosmetu - rekao je Vulin. 

Jens Stoltenberg: Ponavljam svoj poziv i Prištini i Beogradu da ostanu smireni i suzdržani

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, zabrinut je zbog rasta napetosti između Kosova i Srbije.

-Žalim što je ova odluka napravljena i pored zabrinutosti koju je izjavio NATO. Iako je tranzicija kosovskih sigurnosnih snaga u principu stvar o kojoj Kosovo treba odlučivati, jasno smo izjavili da taj potez dolazi neblagovremeno - kazao je danas Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je kazao kako sve strane moraju osigurati da današnja odluka neće povećati tenzije u regiji.

-Sve strane moraju osigurati da današnja odluka neće dalje uvećati tenzije u regiji. Svi odgovorni akteri u regiji se moraju fokusirati na progres u reformama i dijalog. Ponavljam svoj poziv i Prištini i Beogradu da ostanu smireni i suzdrže se od bilo kakvih izjava ili poteza koje bi mogle dovesti do eskalacije. NATO nastavlja podržavati dijalog između Beograda i Prištine pod nadzorom EU kao jedino trajno političko rješenje za regiju - istaknuo je.

 

M.M.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.