Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi anektirati cijelu Ukrajinu i pozvao u intervjuu njemačkim medijima kancelarku Angelu Merkel da dođe u Kijev pomoći u krizi.

U razgovoru za njemački Bild, Porošenko je odbacio ruske optužbe da je ulazak ukrajinskih plovila u Azovsko more, vode koje dijele Ukrajina i Rusija, bio provokacija.

-Ne vjerujte Putinovim lažima. Putin želi stari ruski imperij natrag. On vidi sebe kao ruskog cara i njegovo carstvo ne može funkcionirati bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju - izjavio je Porošenko Bildu, najprodavanijim tiskanim novinama u Njemačkoj.

Porošenko je pozvao Njemačku, najvećeg i najbogatijeg kupca plina u Moskvi, da zaustavi izgradnju podmorskog plinovoda koji bi omogućio Rusiji da ga izravno isporuči Njemačkoj, izbacujući iz toka Ukrajinu.

-Potrebna nam je jaka, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To također znači zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok 2 - istaknuo je.

Njemačka na plinovod, koji gradi ruska državna energetska tvrtka Gazprom, gleda kao na privatnu investiciju. No Merkel je nedavno priznala "političku dimenziju" plinovoda i rekla da Ukrajina mora i dalje biti kanal za ruski plin koji će se prodavati u zapadnoj Europi.

Njemački dužnosnici priopćili su u srijedu kako je njihova pozicija oko plinovoda ostala nepromijenjena i da je razgovor o strožim sankcijama protiv Moskve, koji su zahtijevali Sjedinjene Države i neki europski političari, bio "preuranjen".

Porošenko je pozvao i na stacioniranje NATO-ovih brodova u Azovskom moru.

Inače, dvije ukrajinske luke u Azovskome moru, Berdjansk i Mariupol, pod ruskom su blokadom te je zabranjen ulazak i izlazak iz njih.

-Ukupno 35 brodova spriječeno je u izvođenju svojih redovitih operacija, a dopušten je ulazak samo plovilima koja idu prema ruskim lukama u Azovskome moru, napisao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan u objavi na Facebooku.

U azovskim lukama dominira prijevoz žitarica i čelika.

 

M.M.