Američki predsjednik Donald Trump  kritizirao je u Vijeću sigurnosti sve veću agresivnost, Irana koji će Sjedinjene Države opet sankcionirati. Također, kritički se osvrnuo i na Rusiju u vezi sa Sjevernom Korejom te Kinu u vezi sa skorim američkim izborima.

-U godinama nakon potpisivanja ugovora zaključenog 2015. o iranskom nuklearnom programu, agresija Irana samo se povećavala - istaknuo je američki predsjednik koji je istupio iz tog dokumenta.

Obećao je da će američke sankcije u cijelosti biti na snazi početkom studenog i da će ih pratiti nove kaznene mjere oštrije nego ikad,

- Sve to kako bi se odgovorilo na zlonamjerno ponašanje Irana - kazao je Trump.

Američki predsjednik pozvao je "sve zemlje" na "izolaciju korumpirane diktature" u Iranu.

Iranski predsjednik Rohani je pak optužio Trumpa da ga želi "svrgnuti" pomoću drakonskih sankcija koje je usporedio s "gospodarskim terorizmom" dok istovremeno poziva Teheran na dijalog.

Trump je u vezi sa Sirijom izravno kritizirao Rusiju, saveznika Damaska i glavnu zapreku donošenju brojnih UN-ovih rezolucija o tom sedmogodišnjem sukobu.

-Ta je zemlja postala "klaonica" zahvaljujući Iranu i Rusiji - istaknuo je.

Američki predsjednik optužio je službeni Peking da želi spriječiti pobjedu republikanaca na idućim američkim parlamentarnim izborima.

-Kina se pokušava umiješati u izbore u studenome 2018. protiv moje administracije. Ne žele moju, ili našu, pobjedu jer sam prvi predsjednik koji je uputio izazov Kini u vezi s trgovinom - upozorio  je.

 

M.M.