Hrvatska je "možda jedina država u EU, a vjerojatno i u Europi, koja slavi "etničko čišćenje", rekao je srbijanski ministar vanskih poslova Ivica Dačić u izjavi za provladinu komercijalnu televiziju Pink.

-Rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je slijedio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat - ustvrdio je Dačić.

Ocijenio je da Hrvatska stalno forsira tezu relativiziranja i negiranja zločina, ali i da "objektivni povijesni problemi ne trebaju biti tema i temelj u razgovorima o budućnosti".

- U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 580.000 Srba, koji su tu bili stoljećima. Nitko nije otišao odavde (iz Srbije) da diže ustanak u Hrvatskoj, već su se ljudi osjetili ugroženima poslije proglašenja nove neovisne države Hrvatske - rekao je Dačić.

Odbacio je ocjene o velikosrpskoj agresiji kao fikciju.

-Lažno se govori o velikosrpskoj agresiji. Velika Srbija nikada nije postojala, to je fikcija, i nažalost nikad je nije bilo - rekao je.

Zatim je optužio Hrvatsku.

-S druge strane, imali smo NDH ili veliku Hrvatsku koja je dolazila do Zemuna, Novog Pazara, Šapca, koja je obuhvatala cijelu BiH. Ako je neko izvršio agresiju, izvršila ju je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu - kazao je Dačić za TV Pink.

Na meti Ivice Dačića našao se i Izrael.

-Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova razočarano je činjenicom da je izaslanstvo Izraela sudjelovalo na proslavi obljetnice "Oluje" u Kninu ocijenivši kako je to "nemoralno i prema vlastitom narodu, židovskom narodu, jer je toliko Židova nastradalo u Jasenovcu, a hrvatski režim relativizira židovske žrtve - rekao je Dačić.

Ponovio je ocjenu da je akcija "Oluja" najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata". Odbio je komentirati govore i poruke hrvatskih dužnosnika na proslavi u Kninu u nedjelju kazavši da je "to stvarno pokušaj relativiziranja i pranja vlastite povijesti.

 

M.M.