Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom ručku koji je na Brdu kod Kranja, prigodom početka svojeg novog mandata, priredio slovenski predsjednik Borut Pahor.

Uz hrvatsku predsjednicu i slovenskog domaćina, bio još samo talijanski predsjednik Sergio Matarela.

-Nisam dvojila trebam li doći u Sloveniju. Naš je odnos mnogo više od nekoliko otvorenih pitanja koje treba riješiti - izjavila je tom prigodom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na početku ručka održani su prigodni govori i zdravice. 

-Željela bih Vam zahvaliti na gostoprimstvu i organizaciji ovog ručka. Zaželjela bih Vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja Vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo. U ovom trenutku, kada prijepor o rješavanju graničnog pitanja između naših dviju država dominira naslovnicima novina, smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila - istaknula je hrvatska  predsjednica, dodajući kako vrlo dobre sveukupne odnose dviju prijateljskih država, članica Europske unije i saveznica u NATO savezu, ne trebaju zasjeniti pojedina otvorena pitanja koja je moguće riješiti dijalogom i uz međusobno poštovanje.

Sudeći prema dostupnim informacijama iz krugova bliskih predsjednici, ona i predsjednik Pahor složili su se da dijalog dviju stranaka oko neriješenog graničnog prijepora treba nastaviti iako su pozicije različite, u čemu za sada nema pomaka, jer Slovenija ustrajava na provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponudila novi okvir za razgovore kako bi se to pitanje riješilo.

Isto tako, doznaje se da je predsjednica prijedloge, odnosno pravni okvir koji se nudi za pregovore Sloveniji ocijenila vrlo dobrim polazištem, iako Slovenija prema signalima koje upućuje očekuje posredovanje Europske komisije i njezin jači angažman kako bi se pitanje provedbe arbitražnog rješenja provelo u kraćem roku.

Pri tome je, kako se doznaje, hrvatska predsjednica kazala predsjedniku Pahoru da je posredovanje trećeg u hrvatskom-slovenskom sporu moguće ako se s time slože obje strane i ako za to postoji politička volja.

- Jednostrani potezi mogli bi dodatno zakomplicirati situaciju te ih treba izbjegavati, a dijalog voditi tihom diplomacijom - istaknula je tom prigodom hrvatska predsjednica.

 

M.M.