Nakon propasti Memoranduma SANU s konca osamdesetih godina prošlog stoljeća, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pripremaju novi dokument  koji bi trebao biti predstavljen koncem studenog.

-Od Deklaracije o zaštiti srpskog naroda se ne odustaje, na njoj se uvelike radi i u studenom bi trebao biti predstavljen prijedlog njezinog teksta - poručio je u intervjuu za Večernje novosti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

>>

Najavljuje i javnu raspravu o tom dokumentu.

 -Prijedlog će biti dostupan za inicijative i sugestije. Bit će dovoljno vremena za javnu raspravu o dokumentu kako bi se osigurala što šira podrška, prije nego što ode u parlament Srbije i RS - rekao je Dodik.

Na optužbe da je taj dokument zapravo  "velikosrpski projekt", Dodik kaže da Deklaracija svakako nema namjeru i ambiciju da dira druge narode i njihova prava, već isključivo da afirmira srpska nacionalna i politička prava, srpski nacionalni identitet, pismo, jezik u svim državama gdje Srbi žive.

-To će biti sadržaj dokumenta - istaknuo je Dodik.

>>

Naprimjedbu, da svojom izjavom, da se neće odreći snova da Srbije i RS budu jedno, on je rekao da tu ne vidi ništa sporno.

-BiH je veoma teško održiva i ja nisam jedini koji o tome priča na taj način. Nikakve koristi od BiH nemamo, imamo samo probleme s njom. Ona je za nas neželjeno mjesto - poručio  je Dodik u izjavi za Večernje novosti.

>>

Podsjetimo, prije nekoliko dana o sadržaju ovog dokumenta u Banja Luci su razgovarali Milorad Pupovac i Milorad Dodik.

 

M.M.