Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dodatno je zategnula ionako napete odnose Srbije i Hrvatske najavom da će predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu postaviti pitanje o rusko-srpskoj vojnoj suradnji, ocjenjuje u ponedjeljak beogradski tisak.

List Večernje novosti zatražio je, tim povodom, izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je se oštro usprotivio namjeri Grabar Kitarović, ocijenivši da se ona ne može baviti srpsko-ruskim odnosima i vojnom suradnjom.

-Hrvatska politika ne može prevladati svoje duboke komplekse kad je Srbija u pitanju. Gospođa Grabar Kitarović može s predsjednikom Putinom razgovarati o čemu god da joj se dozvoli, ali o odnosima Srbije i Rusije - ne može.... Sve što je zanima neka pita nas, ne treba ići na tako dalek put da bi čula - 'to se vas ne tiče' - poručio je Vulin.

Vulin je također ocijenio kako "zemlja koja je Rusiji uvela sankcije možda može Putinu pravdati svoja stajališta, ali nikako ne može tražiti objašnjenja o srpskoj politici ili vojnoj suradnji Rusije i Srbije".

 

M.M.