Srbija je na zahtjev ruske Sberbank privremeno zabranila Ledu raspolaganje udjelom koji ta tvrtka ima u Frikomu, no to ne znači da je Sberbank postala vlasnik Frikoma niti to utječe na poslovanje tvrtke, prenijeli su u petak neki beogradski mediji.

Ledo, tvrtka iz sastava Agrokora koja je 100-postotni vlasnik Frikoma, u četvrtak je objavio da je dva dana ranije, 22. kolovoza, zaprimio odluku Trgovačkog suda u Beogradu od 7. lipnja, a kojom je na zahtjev ruske Sberbanke Ledu zabranjeno raspolaganjem cjelokupnim udjelom u Frikomu. 

Prenoseći tu vijest, agencija Beta prenosi i kako im je u Frikomu danas rečeno da to ne znači da je Sberbanka vlasnik Frikoma.

Trgovački sud u Beogradu je početkom lipnja donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja i opterećenja 100-postotnog udjela Leda u Frikomu kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 milijuna eura.

Iz Leda su najavili žalbu na tu odluku. 

Ledo je ujedno objavio da je Sberbank pokrenuo postupak arbitraže protiv Agrokora d.d. i 11 tvrtki jamaca, među kojima je i Ledo, pred Londonskim sudom međunarodne arbitraže (LCIA), a u vezi 450 milijuna eura koje je ta banka dala Agrokoru i koje Sberbank "potražuje iz razloga pokretanja postupka izvanredne uprave u Hrvatskoj". 

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak je engleskom sudu podnio zahtjev za priznavanjem učinaka izvanredne uprave u Engleskoj i Walesu. Stranke u arbitražnom postupku su prihvatile mirovanje arbitražnog postupka dok se pravomoćno ne odluči o Ramljakovu zahtjevu, a što se očekuje najranije u studenom 2017. godine, naveli su iz Agrokora. 

I izvanredna je uprava u redovnom mjesečnom izvješću, objavljenom 10. kolovoza, navela da je u proteklom razdoblju formalno pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora d.d. i povezanih društava te tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu.

Podsjetimo, beogradski mediji su početkom lipnja objavili da je Sberbanka predala trgovačkim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahtjeve za zabranu prodaje imovine poduzeća Frikom i Dijamant, koje posluju u sastavu Agrokora. 

 

M.M.