Ugledni američki list Wall Street Journal objavio je kolumnu akademika Waltera Russella Meada, bivšeg profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu Yale, u kojoj je iznesena prosudba kako je vrlo vjerovatno da bi se naredna kriza na Starom kontinentu mogla dogoditi na Balkanu.

U tekstu pod naslovom "Sljedeća kriza u Europi: Balkan", akademik Mead piše da je na nedavnom zatvorenom sastanku, dobro obaviješteni njemački dužnosnik istaknuo kako je "Zapadni Balkan, područje na kome se miješaju interesi velikih sila kao što su Turska i Rusija, problem koji ga najviše brine".

"U najgorem slučaju, Rusija i Turska bi ohrabrili svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju granica", napisao je Walter Russell Mead u svom članku "Sljedeća kriza u Europi: Balkan".

Kako je naveo, vlada Srbije podržana od Rusije bi mogla pripojiti značajan dio Bosne i Hercegovine, naseljen etničkim Srbima.

U podršku Turske, Albanija bi mogla posegnuti za sličnim potezom - ne samo na Kosovu već i u Makedoniji, gdje najveći dio albanske manjine traži da se ujedini sa dijelovima susjedne zemlje.

Ipak, autor se osvrće i na težnje Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Kosova da postanu članice Europske unije.

"Svaka od ovih balkanskih država želi postati dio europskog projekta umjesto približavanja s Moskvom. Ali, njihova nada za ulazak u EU u bliskoj budućnosti izumire jer blok ne pokazuje spremnost da prihvati bilo kakve nove problematične članove kojima je potrebna značajna financijska potpora".

Autor također navodi kako Europljani smatraju kako je SAD ta koja "može odvratiti destruktivne napore Rusije na ovim prostorima".

"Jačanje američke nazočnost na Kosovu i povećanje diplomatskih napora na Balkanu mogli bi zadržati mir. Međutim, Bijela kuća je skeptična o njihovoj ulozi u međunarodnoj politici danas. Stari argumenti, kao što su solidarnost NATO-a, zaštita vrijednosti i sloboda, kao i ruska agresija, više ne uvjeravaju Washington. Predsjednik Donald Trump razmišlja u smislu dogovora. To je vjerovatno Europa, točnije Berlin, koji će morati razmišljati o načinima da uvjeri novu američku administraciju da interveniraju na Balkanu", navodi se u članu akademika Waltera Russella Meada, objavljenom u Wall Street Journalu.

 

R.H.