Američki predsjednik Donald Trump podupro je na sastanku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izgradnju LNG terminala na Krku i pozvao je da pridonese pomirenju na zapadnom Balkanu, priopćeno je iz Bijele kuće.

Trump je izrazio potporu da se u dogledno vrijeme dovrši terminal za ukapljeni plin na otoku Krku u vrijeme kada Hrvatska pokušava diverzificirati svoj energetski sektor, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Američki predsjednik je i ranije, tijekom obraćanja čelnicima 12 zemalja srednje i istočne Europe, pozdravio Inicijativu triju mora, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

-Čestitam vašim državama što su već počele sa ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku - rekao je Trump.

Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović sastali su se na marginama summita Inicijative triju mora u Varšavi na kojoj je američki predsjednik bio gost.

Podsjetimo, Hrvatska u idućih nekoliko godina planira izgraditi LNG termnal na Krku koji bi trebao omogućiti sigurnu opskrbu Hrvatske i smanjiti ovisnost jugoistočne i srednje Europe o ruskom plinu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo bilateralnim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. 

-Bilateralni susret je bio jako dobar. Predsjednik Trump je pokazao veliki interes za teme o kojima smo razgovarali. Bitno mi je privući interes američke administracije za prostor jugoistočne Europe - izjavila je hrvatska predsjednica.

 

M.M.