U eksploziji na sinoćnjem koncertu američke pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru smrtno su stradale najmanje 22 osobe, a najmanje 59 je ranjeno. Među stradalima ima djece.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no dvojica američkih dužnosnika povukla su paralele s napadima islamista u studenome 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i drugim lokacijama u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba.

Pristaše tzv. Islamske države oduševljeno su pozdravili napad na društvenim mrežama, a neki su pozvali i na nove slične napade. Ako to bude potvrđeno, riječ je o najsmrtonosnijem napadu u Velikoj Britaniji od srpnja 2005. kad su četvorica britanskih muslimana ubila 52 osobe u samoubilačkim bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici.

Britanska policija na Twitteru je objavila da ovaj događaj tretira kao teroristički napad.

Sudeći prema medijskim napisima, militant Islamske države (ISIL) najavio je napad u Manchesteru na videu koji se pojavio na društvenim mrežama.

Sa zastavom ISIL-a iza svojih leđa, na video zapisu u trajanju od 16 sekundi, terorista prekrivenog lica i očiju obratio se na engleskom jeziku i izrekao prijetnju.

 

M.M.