Dosadašnji predsjednik Hasan Rohani pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje. Reformist Rohani (68), koji je doveo zemlju do povijesnog nuklearnog dogovora sa šest velikih sila, dobio je 57 posto glasova.


Rohani je pobijedio svog glavnog protivnika, konzervativcaEbrahima Raisijas 22,8 milijuna glasova prema 15,4 milijuna. Iransko ministarstvo unutarnjih poslova prije je izvijestilo da je na izborima glasovalo više od 40 milijuna ljudi, procjenjujući odaziv na oko 70 posto, što je otprilike isto kao na izborima 2013.

"Ovi su izbori važni za buduću ulogu Irana u regiji i svijetu", upozorio je nakon glasovanjaHasan Rohani, koji je prije dvije godine sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine nametnutih gospodarskih sankcija.

Rohani (68), umjereni pripadnik iranskog vjerskog establišmenta koji je uspio svoju zemlju izvući iz međunarodne izolacije, na izborima na kojima se natječe za drugi mandat našao je u Raisiju, štićeniku vrhovnoga vjerskog vođe Alija Hamneija, neočekivano snažnoga protivnika.

 

M.M.