Američki predsjednik Donald Trump ponovno se našao u središtu pozornosti u ponedjeljak navečer.Ovog puta osumnjičen je za navodno prenošenje povjerljivih informacija šefu ruske diplomacije.

Dok Bijela kuća demantira navode, visokotiražni Washington Post, inače nesklon Trumpu, tvrdi da je američki predsjednik tijekom nedavnog susreta u Ovalnom uredu saSergejem Lavrovomspomenuo obavještajne informacije o planiranim operacijama Islamske države (IS).

- Te je informacije osigurao neimenovani partner SAD-a u borbi protiv IS-a, koji nije dao dopuštenje Washingtonu da ih podijeli s Moskvom - tvrdi Washington Post.

IakoDonald Trumpnijea prioriprekršio zakon - predsjednik raspolaže velikim manevarskim prostorom oko odavanja informacija kojima raspolaže - njegova bi inicijativa mogla dovesti u opasnost dijeljenje informacija s bliskim saveznicima, navodi isti izvor.

S druge strane član Vijeća nacionalne sigurnosti (NSC), koji je nazočio sastanku, tvrdi da priča nije istinita.

-Priča, onako kako je napisana, nije istinita", izjavio je generalH.R. McMaster, član Vijeća nacionalne sigurnosti (NSC) koji je prisustvovao sastanku.

Prema generalu McMasteru, Trump i Lavrov razmotrili su "prijetnje terorističkih organizacija našim dvjema zemljama, uključujući prijetnje civilnom zrakoplovstvu".

-Ni u jednom trenutku metode obavješćivanja ili izvori nisu spomenuti - rekao je McMaster ne opovrgnuvši izravno da je američki predsjednik prenio povjerljive informacije.

Greg Miller, jedan od novinara Washington Posta branio je na CNN-u vjerodostojnost svojeg članka ocijenivši da se Bijela kuća "igra riječima" i zaobilazi ono bitno.

 

M.M.