U Pekingu se održava veliki gospodarski summit posvećen kineskoj inicijativi novog Puta svila na kojem se okupilo 29 državnika te predstavnici iz 110 zemalja. Kina je najavila da će u projekt investirati 124 milijarde dolara, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na izgradnju otvorenog svjetskog gospodarstva.

Novi Put svile ili Jedan pojas, jedan put trebao bi ponovno povezati kontinente, spojiti istok i zapad. Kineski projekt predviđa izgradnju brze željeznice i mreže autocesta u dužini od 13 tisuća kilometara. Kina je već uložila 50 milijardi dolara, a najavila je da će investicije povećati za još 14 i pol milijardi. 

-Turska je spremna na sve načine poduprijeti ovaj projekt - poručio je turski predsjednikRecep Tayyip Erdogan.

Iako neke zemlje na kineski projekt gledaju sa skepsom zbog jačanja globalnog utjecaja Kine i netransparentnosti, u Pekingu se okupilo 29 državnika.

I Rusija se, kao i Turska, sve više okreće Kini zbog zahladnjenja odnosa sa Zapadom, a ruski predsjednikVladimir Putinje rekao da je protekcionizam prijetnja globalnoj ekonomiji.

-Rusija vidi budućnost euroazijskog partnerstva ne samo kao uspostavu novih odnosa među zemljama i ekonomijama, nego kao promjenu političke i ekonomske slike kontinenta, što će donijeti stabilnost i prosperitet - kazao je Putin.

Podsjetimo, Hrvatska je prošle godine na summitu u Rigi s Kinom potpisala memorandum o investicijama u luke i lučku infrastrukturu, ali kineska su ulaganja izostala.

Trgovinska razmjena između Kine i Hrvatske u porastu je i iznosi milijardu i pol dolara, ali Hrvatska još nije iskoristila potencijal kineskog tržiša, koje raste i sve se više otvara ostatku svijeta. 

 

M.M.