Američki predsjednik Donald Trump izazvao je pravu političku buru smjenom direktora FBI-a Jamesa Comeya, koji je vodio istragu o povezanosti Trumpove predsjedničke kampanje 2016. s Rusijom i mogućem utjecaju te zemlje na ishod izbora, javljaju agencije.


Republikanski predsjednik otpustio je Comeya zbog načina na koji je u izbornoj godini vodio istragu o skandalu s elektroničkom poštom njegove suparnice iz demokratskih redova Hillary Clinton. 

Smjenu direktora FBI-a ranije je preporučio američki državni odvjetnik Jeff Sessions koji je ocijenio da Comey ne može učinkovito voditi FBI. U pismu koje je Trump poslao Comeyu stoji: "Iako uvelike cijenim što ste me u tri navrata obavijestili da nisam pod istragom, ipak sam suglasan prosudbom ministarstva pravosuđa da ne možete učinkovito voditi Ured". Sada je iznimno važno da za FBI pronađemo novo vodstvo koje će obnoviti povjerenje javnosti u njegovu ključnu misiju provođenja zakona, dodao je Trump u pismu. 

Bijela kuća odbacuje optužbe da je smjena Comeya politički motivirana.

Odgovarajući na kritike glede smjene Comeya, dužnosnici Bijele kuće navode i riječi zamjenika državnog tajnika Roda Rosensteina, karijernog tužitelja koji je dužnost preuzeo 25. travnja, da nakon procjene stanja u FBI-u "ne može braniti način direktorovog vođenja istrage elektroničke pošte Hillary Clinton".

 

M.M.