Desetci tisuća prosvjednika okupilo se sinoć u Skoplju kako bi se suprotstavili mogućoj koalicijskoj vladi socijaldemokrata i Albanaca koju podupiru Europska unija i SAD, javlja Deutsche Welle.

Povod za prosvjed je posjet povjerenika EU za proširenje Johannesa Hahna, koji je u Makedoniju stigao uvjeriti Rusiji sklonog predsjednika Gjorgea Ivanova da dopusti formiranje nove vlade.

Organizatori prosvjeda podržavaju konzervativnu stranku VMRO-DPMNE i dosadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog, a tvrde kako se u Skoplju sinoć okupilo oko 50.000 ljudi.

Iako je prozapadni čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev došao pred predsjednika s dovoljnom podrškom za formiranje vlasti, Ivanov je odbio dati mu mandat, tvrdeći kako njegova izborna platforma 'podriva makedonski suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost'.

>>

Podsjetimo, albanske stranke su nakon prosinačkih izbora postale jezičac na vagi bez kojih je nemoguće oformiti većinu u parlamentu. Nakon što su propali pregovori s desničarima Grueovskog, postigli su dogovor s Zaevovim ljevičarima, u sklopu kojeg bi albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji, što je prosvjednicima sporno kao i moguća federalizacija Makedonije u kojoj živi 30 posto Albanaca.

 

M.M.