Nesvakidašnja situacija dogodila se tijekom jučerašnjeg dana u Nizozemskoj. Naime, turska ministrica obiteljske skrbi, Fatma Betul Sayan Kaya, privedena je od strane nizozemske policije kod turskog konzulata u Rotterdamu te je eskortirana do njemačko-nizozemske granice.

Riječ je o još jednom pro-Erdogan turskom skupu na kojem je trebao sudjelovati netko iz njegove Vlade, u ovom slučaju ministrica Fatma Betul Sayan Kaya. Policija je rastjerala prosvjednike, među ostalim i vodenim topovima. Službena Ankara istodobno je blokirala pristup zgradi nizozemskog veleposlanstva i poručila veleposlaniku da se "neko vrijeme ne vraća" na dužnost. 

-Posjeta turske ministrice je neodgovorna, a retorika turskih vlasti nedopustiva. U kontaktu s Turskom jasno smo naglasili da se javni red i sigurnost u našoj zemlji ne može kompromitirati - komentirao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Podsjetimo, niz ovakvih političkih skupova trebalo je biti održano u Njemačkoj, no, njemačke vlasti zabranile su takve manifestacije. Nizozemska je pak reagirala na jedan još konkretniji načini - doslovno su uklonili ministricu koja je trebala biti centralni fokus političkog skupa u Rotterdamu.

 

M.M.