Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelomice i zbog upletanja vanjskih čimbenika koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme. Izjavio je to predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon završetka prvog dijela summita EU-a.

>>

Tusk je najavio da će čelnicima država članica predložiti novu komunikacijsku strategiju prema tom području. 

-Naša je poruka toj regiji jasna - EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde europsku perspektivu zapadnog Balkana - istaknuo je Tusk.

Čelnici država članica na summitu u Solunu u lipnju 2003. prihvatili su "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje europska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Europskoj uniji.

Andrej Plenković, koji također sudjeluje na dvodnevnom summitu u Bruxellesu, kazao je da jeHrvatska strana aktivna u potpori europske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

-Višegodišnje iskustvo u tome je itekako presudno. Jezik prema zemljama jugoistoka Europe je evoluirao i važno je da on bude primjeren trenutku, da se ne vraćamo nazad, da idemo naprijed, da se koriste riječi - proširenje i pridruživanje - istaknuo je Plenković.

Dodao je kako mu je iznimno važno da će se nakon dugog niza godina ponovno u zaključcima Europskog vijeća kazati nekoliko riječi ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe na putu u EU. 

-Za Hrvatsku  je posebno važno da se proširenje nastavi. Mi smo članica koja je zadnja ušla u EU i imamo to najsvježije iskustvo. Pomažemo svim susjedima u ispunjavanju kriterija i vjerujemo da je ovakva poruka dobra - izjavio je Plenković.M.M.