Novi američki predsjednik Donald Trump odmah nakon inauguracije je povukao prve poteze.

Predložio je članove svojega kabineta te nacionalni domoljubni dan. Trumpova je administracija nakon inauguracije osudila protupolicijsku atmosferu u SAD-u te najavila djelotvorniju policiju.

>>

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u petak, čim je ušao u Bijelu kuću, ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju Obamacare koji je obećao ukinuti tijekom svoje kampanje, objavila je Bijela kuća. Trump i njegovi republikanci koji sada kontroliraju oba doma Kongresa smatraju da Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, zvani Obamacare "ne funkcionira, a nije ni dostupan".

Bijela kuća objavila je da je Trump i dalje predan gradnji zida na granici s Meksikom kako bi se zaustavila imigracija, te da će razvijati proturaketne sustave kao zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje.

Američki je Senat, u međuvremenu, velikom većinom potvrdio i drugog ministra u administraciji novog predsjednika Trampa, umirovljenoga mornaričkog generala Johna Kellyja za ministra domovinske sigurnosti. Prethodno je Senat dao zeleno svjetlo također umirovljenom mornaričkom generalu Jamesu Mattisu kao novom ministru obrane. 

U Washingtonu je pak policija objavila da je tijekom prosvjeda protiv inauguracije uhitila više od 200 ljudi. 

 

M.M.