Teroristi tzv. Islamske države raznijeli su plinsko postrojenje Ine u Siriji, 100 kilometara istočno od Homsa.

Na internetskom portal Amaq objavljena je videosnimka na kojoj se vidi eksplozija plinskog pogona Hayan, koje je smješteno 100 kilometara istočno od Homsa. Poručuju kako su to učinili da oštete gospodarstvo režima Bašara al Asada. Tvrde, naime, da su ta plinska postrojenja ključna u Assadovu režimu jer dnevno proizvode oko tri milijuna kubičnih metara plina, većinom za vojne svrhe.

Novinar Večernjeg lista, Hassan Haidar Diab, smatra da je to najteži udarac na Assadov režim.

-Mislim da je to najteži udarac na Assadov režim jer se smatra da je to jedan od najvažnijih gospodarskih objekta, kako kažu i sami Sirijci jer snabdijeva i strujom. Ovaj će udarac sigurno utjecati na gospodarstvo - kazao je za Studio 4 novinar Večernjeg lista, Hassan Haidar Diab.

Podsjetimo INA je u bloku Hayan radila istraživanja, završena 2007., a nakon početka oružanog sukoba u Siriji povukla je radnike odande. Do sada je otpisano oko tri i pol milijarde kuna dobiti zbog nesigurne situacije u Siriji.

Ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, potvrdio je da su militanti Islamske države raznijeli Inina postrojenja u Siriji.

- Prvi izvještaji govore da se to stvarno dogodilo, ali tražit ćemo dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete - rekao je ministar Stier za N1.

 

M.M.