Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je završila posjet Sjedinjenim Američkim Državama. Planiran petodnevni posjet Washingtonu produljila je za dva dana jer su joj se otvorile još neke mogućnosti za razgovore s predstavnicima američkog političkog života.

Sa sugovornicima,  uključujući bliske suradnike izabranog američkog predsjednikaDonalda Trampa,razgovarala je o pozicioniranju Hrvatske u vanjskoj politici nove američke administracije, budućnosti NATO-a i energetskoj infrastrukturi u kojoj Hrvatska "igra" jednu od zapaženijih uloga.

-Moram reći da sam jako zadovoljna posjetom. Malo sam optimističnija nego kad sam došla. Mislim da se ipak puno više može napraviti nego što smo to mislili. Mislim da se predsjednika Trumpa duboko podcjenjuje kad je riječ o vanjskoj politici i strategiji koju će imati i držim da Hrvatska ima jako puno prostora da kao saveznica SAD-a napravi puno, ne samo za sebe nego za cijeli prostor jugoistoka Europe, naravno i za transatlantsku zajednicu - istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

M.M.