Izabrani američki predsjednik Donald Tramp izabrao je bivšeg senatora iz Indiane Dana Coatsa za ravnatelja obavještajnih službi, što je svakako mjera koja bi mogla ublažiti medijske kritike da je pretjerano sklon popuštanju Rusiji.

-Dan je jasno pokazao znanje, stručnost i osjećaj koji su potrebni za vođenje naše obavještajne zajednice. Bude li potvrđen za ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (DNI), iskazat će vodstvo koje će cijela obavještajna zajednica moći poštivati i predvoditi budnost moje administracije protiv svih onih koji nam žele nauditi - priopćio je Trump.

Izbor Coatsa za ravnatelja koji će nadzirati i usklađivati rad 16 nacionalnih obavještajnih i sigurnosnih agencija bio je očekivan.

Osim što je služio kao senator iz Indiane i američki veleposlanik u Njemačkoj, bio je i član Senatskog odbora za nadzor obavještajnih službi. Dan Coats (73) je jedan od šestorice američkih senatora koji su se postavljeni na rusku crnu listu sastavljenu kao odgovor na američke sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, pa bi njegovo imenovanje moglo ublažiti kritike nesklonih mu medija da Trump navodno nekritički ustraje na poboljšanju odnosa s Moskvom.

Do Coatsove nominacije došlo je dan pošto se Trump sastao s čelnicima obavještajnih službi, uključujući dosadašnjeg šefa DNI-a Jamesa Clappera i CIA-a Johna Brennana, koji su Trumpa pokušavali uvjeriti da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio hakersko uplitanje u američke predsjedničke izbore.

Međutim, Trump je nakon sastanka rekao kako hakiranje nije utjecalo na ishod američkih predsjedničkih izbora.

-Premda Rusija, Kina i druge zemlje, te skupine i pojedinci izvana neprestano pokušavaju prodrijeti u informatičku infrastrukturu institucija naše vlasti, naših tvrtka i organizacija poput Demokratske stranke, to nije baš nikako utjecalo na ishod izbora, niti je bilo manipuliranja elektroničkim glasovanjem - rekao je novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država u priopćenju nakon sastanka s obavještajnim čelnicima u New Yorku.

 

M.M.