Prema prvim procjenama udruge prijevoznika Srbije, šteta nastala blokadom srpsko-hrvatske granice iznosi oko 45 milijuna eura, objavila je u četvrtak Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

Bačeno je i 120 tona propale hrane, no ta bi brojka o nastaloj šteti mogla biti i veća jer još stižu podaci, prenosi RTV saznanja iz Upravi carine Srbije.

"Da apsurd bude veći, tom količinom hrane migranti su se mogli hraniti bar mjesec dana, izračunali su domaći špediteri", navodi RTV.

Po njihovoj računici "više od 8.000 šlepera je danima bilo zarobljeno, a u brojku ne ulaze takozvani šleperski dani i dnevnice koje su vlasnici šlepera morali platiti dok su vozila stajala".

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković u srijedu je izjavio da se država Srbija ne može žaliti nijednom sudu za štetu koju je pretrpjela zbog nedavnog zatvaranja hrvatske granice.

On je dodao da eventualne sudske sporove mogu pokrenuti pravne osobe, poduzeća i gospodarska društva koja su tim zatvaranjem bila oštećena.

Promet putničkim i teretnim vozilima između Srbije i Hrvatske bio je obustavljen od 18. do 25. rujna zbog migrantske krize.

Srbijanski gospodarstvenici su od državnih tijela Srbije tražili da se Hrvatska tuži zbog pretrpljene štete izazvane zabranom prelaska granice.

 

M.M.