Na lokaciji u blizini policijskog punkta Krenza, na samoj granici sa Albanijom, već je osposobljen dio putne infrastrukture i rasvjete za prihvat izbjeglica pišu crnogorske Dnevne novine.

 

Naime, kako donose crnogorski mediji u tijeku su posljednje pripreme se šatorski kamp gdje bi bile smještene prve izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Iraka, Libije i drugih zemalja.

Tamošnja ministrica rada i socijalne skrbi Zorica Kovačević kazala je Dnevnim novinama da je sve spremno za prihvat izbjeglica.

-Tisuću šatora, dvadesetak autoprijevoznika i 600 ljudi spremno je za prihvat, evidentiranje i transport izbjeglica do granice sa Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Europu. Bitno je da znamo tko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbjeglice budu dočekane i ispraćene humano i ljudski. Prvi kamp trebao bi niknuti u mjestu Krenza, u blizini prijelaza Božaj. Spremamo se za prihvat do dvije tisuće ljudi. Imamo 17 autobusa na raspolaganju i nešto kombija za manji prijevoz. Što se ljudstva tiče, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Crveni križ i vojska imat će 500 do 600 ljudi. Od trenutka kad stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori, državi će biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka - tvrdi Kovačević.

Ostaje nejasno što će se događati s izbjeglicama koje Crnogorci eventualno dovezu na jug Hrvatske s obzirom na nedavni rasplet situacije oko Prevlake i prihvatnog centra na jugu Hrvatske, piše Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, ministar Ranko Ostojić je prije nekoliko davna javno tvrdio da se u nekadašnjim vojnim objektima i hangarima na Prevlaci "vrše pripreme za mogući dolazak izbjeglica".

-Tamo još uvijek nemamo nikoga niti bilo koga zovemo ali kao odgovorna država moramo biti spremni za to kako bi mogli reagirati na prvi signal. Započeli smo s pripremama prije pet dana i sve je već spremno. Vjerujem ako južni krak bude aktiviran kako će sa crnogorskom stranom postojati puno bolja suradnja i da će lakše biti dogovoriti prihvat - rekao je u subotu Ostojić.

Međutim, nekoliko dana kasnije, nakon izjave Zorana Milanovića, javno je ustvrdio kako tom prigodom nije govorio istinu.

 

R.H.