Ukrajina je u stvarnom ratu s Rusijom i treba biti spremna za rusku ofenzivu, rekao je za BBC ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i priznao da, iako Moskvi ne vjeruje, nema druge opcije do pregovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Rusija odbacuje optužbe Zapada da na istoku Ukrajine vojnicima i oružjem pomaže proruski orijentiranim pobunjenicima, koji, kao i Moskva, niječu da primaju rusku pomoć. "To nije rat sa separatistima koje podupire Rusija, to je stvarni rat s Rusijom", rekao je Porošenko za BBC.

"Činjenica da smo zarobili ... vojnike ruskih regularnih specijalnih snaga je čvrst dokaz toga", dodao je. Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da su dvojica ruskih vojnika uhićena u borbama sa separatistima u Ščastiji nedaleko od Luhanska u kojima je ubijen jedan ukrajinski vojnik. Ruski vojnik se u videosnimci predstavio kao Aleksander Aleksandrov i rekao da je dio špijunske misije ruskih specijalnih snaga te da je njegova skupina bila u misiji izviđanja blizu crte razdvajanja.

"Vjerujem da oni (Rusija) pripremaju ofenzivu ovog ljeta i da bismo trebali biti spremni, a mislim da im ne dajemo ni najmanji povod za provokaciju. To će biti isključivo njihova odgovornost", ocijenio je ukrajkinski predsjednik.

Iako ne vjeruje Putinu, Porošenko nema druge opcije no vjerovati u diplomaciju, rekao je. Dijelovi istočne Ukrajine ne mogu biti oduzeti pobunjenicima isključivo vojnim sredstvima, a to znači da je diplomacija jedini odgovor, objasnio je Porošenko. Proruski pobunjenici ostvarili su značajne vojne uspjehe, među kojima je posljednji bio osvajanje Debaljceva, važnog željezničkog čvorišta.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, najmanje je 6000 ljudi poginulo od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine u travnju 2014. U utorak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao Rusiju da prekine vojne vježbe koje bez najave održava uz ukrajinsku granicu i da bude transparentnija u svojim vojnim aktivnostima. Sporazum o prekidu vatre potpisan je u veljači u Minsku, ali su borbe ipak nastavljene. Prošli tjedan Porošenko je rekao da su najmanje 83 ukrajinska vojnika ubijena otkako je na snazi prekid vatre. U utorak je objavljeno da su najmanje četvorica ukrajinskih vojnika ubijena u području Luhanska.

 

M.M.