Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari zaključivši da mu neće naštetiti.

“Prvi se sankcijama SAD-a potpredsjedniku HDZ-a BiH usprotivio Grlić Radman. Ja sam osobno razgovarao s Čavarom, on je moj prijatelj. On svu svoju imovinu ima u BiH, sankcije mu neće naštetiti. Ne vidim što se tu htjelo postići, to je neka osobna poruka koja je po meni promašena”, rekao je Plenković.

Ćavara: U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se u povodu sankcija izrečenih od strane Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država.

„U ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, iz medija sam saznao da mi je Ministarstvo financija SAD-a izreklo sankcije i „stavilo na crnu listu“ zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim.U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne, naveo je Čavara u pisanoj izjavi medijima.

Predsjednik FBiH ističe kako je u svom političkom djelovanju, u potpunosti radio na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te je zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama.

-S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi. Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava, ističe Čavara. Mada su se mnogi politički stavovi, dodaje, mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvješća gospodina Schmidta u UN-u koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj.

Čavara ističe kako je svjestan da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država.

Podsjeća da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mu je, kaže, iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo.

-Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora, kaže Čavara.

Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD, informira javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine.

-U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu F BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili“, kazao je predsjednik Federacije BiH.

M.M.