U Dubrovniku se održava 27. međunarodna ekonomska konferencija u organizacija Hrvatske narodne banke. Predstavnici akademskog i financijskog sektora razgovaraju o oporavku europskoga gospodarstva nakon krize uzrokovane koronavirusom i ulozi europskih fondova te promjenama koje je kriza donijela na tržištu rada.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u nedjelju u Dubrovniku da u drugom tromjesečju očekuje snažnu stopu rasta BDP-a, vjerojatno oko 18 posto, što je u znatnoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je zabilježen snažan pad.

Vujčić na razini godine očekuje da će rast BDP-a biti 6,8 posto, ali uz znatnu neizvjesnost vezanu uz epidemiološku situaciju.

- Prognozu rasta temeljimo na prihodu od turizma od 70 posto iz 2019. godine, ali ako se ostvari 50 posto kao lani, to bi stopu rasta spustilo na 4,8 posto, rekao je Vujčić, koji je u Dubrovniku otvorio 27. međunarodnu ekonomsku konferenciju.

Guverner HNB-a naglasio je da je država imala važnu ulogu s potporom za održavanje radnih mjesta pa je pad broja nezaposlenih bio manji, a oporavak brži.

- Kriza je ubrzala već prisutne procese digitalizacije, rada na daljinu i od kuće. Očekujem da će se velik broj ljudi vratiti na radna mjesta. Tek nakon normalizacije dobit ćemo pravu sliku tržišta rada, koje se u pandemijskoj krizi ponašalo drukčije nego u velikoj financijskoj krizi 2009. i 2010. godine. U Hrvatskoj smo se s brojem zaposlenih već sad vratili na 2019. godinu i suočavamo se sa starim problemom nedostatka kvalificirane radne snage, izjavio je Vujčić.

- Mi smo se u Hrvatskoj već sada vratili s brojem zaposlenih na razinu 2019., prije krize. Oporavak tržišta rada bio je stvarno u obliku slova V, vrlo brz, i mi smo već danas u problemu u kojem smo bili i prije krize, a to nije nezaposlenost, gubitak radnih mjesta, nego nedostatak kvalificirane radne snage. Već danas poslodavci opet pitaju "ne možemo naći ni konobare, ni pekare, ni kuhare, ni keramičare, tesare, građevinske radnike itd., dodao je. 

Guverner HNB-a smatra da će program EU-a "Next Generation" biti srednjoročno važan za oporavak gospodarstva jer će spriječiti pad angažiranja tih sredstava, koji je dosad bio tipičan za sve zemlje.

- Kroz iduće dvije godine imat ćemo maksimum povlačenja fondova EU-a, što će pozitivno utjecati na rast BDP-a, ocijenio je Vujčić.

Vujčić je u Dubrovniku otvorio 27. međunarodnu ekonomsku konferenciju, na kojoj se okupilo sedamdesetak svjetskih i domaćih znanstvenika te predstavnika međunarodnih financijskih institucija, središnjih banaka i financijskog sektora.

Među središnjim temama je i bankrot poduzeća, koji je i prije pandemije smatran jednim od najvećih rizika.

- Još ne vidimo znatan rast loših plasmana banaka, odnosno znatan broj bankrota tvrtki. Stoga želimo odgovoriti kriju li se tek negdje ti bankroti ili će zbilja izostati u ovoj krizi, rekao je Vujčić.

Na konferenciji će se raspravljati i o budućem jačanju uloge države, posebno kroz program "EU Next Generation", o tečajnom mehanizmu te o odnosu fiskalne i monetarne politike tijekom krize i na izlasku iz nje.

- Monetarna politika izuzetno je ekspanzivna. Bilance središnjih banaka su na povijesnim maksimumima, a kamatne stope na povijesno najnižim razinama. A fiskalna politika je upumpala velik novac u ekonomiju pa su razine javnog duga jako visoke, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

 

M.M.