U četvrtak u podne održana je sjednica Vlade. Uz informacije vezane uz aktualnu epidemiolopku situaciju na Vladi su i dvije odluke – o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije i o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na tim područjima.

Vlada će donijeti i zaključak o financiranju troškova mobiliziranja i nabave robe u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Tradicionalno, ministrima će se uvodno obratiti predsjednik Vlade Andrej Plennković.

“I dalje bilježimo pad brojki. Tjedni prosjek nam je 75 novih slučajeva na milijun stanovnika, samo Finska i Danska imaju bolju situaciju. Broj preminulih je i dalje u značajnom padu”, rekao je predsjednik Vlade na početku sjednice.

Dodao je da smatraju da popuštanje mjera nije primjereno. “Svima želim poručiti da ćemo, ako situacija bude dobra, mi ćemo ići dalje u popuštanje, možda već od 1. ožujka”, rekao je.

O dolasku cjepiva je rekao da se dinamika intenzivira. “Do kraja ožujka imat ćemo preko 700.000 doza. Što se tiče razgovora o cjepivima koja nisu rezervirana kroz razgovore s Europskom komisijom. Postojeća cjepiva su učinkovita”, dodao je.

“Što se tiče razgovora o cjepivima od kompanija koje nisu u ovih nekoliko rezerviranih, mi ćemo na temelju kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani, vidjeti kakve su sve informacije.Zbog sigurnosti građana i uobičajenih kriterija želimo biti sasvim sigurni da to bude pouzdano, sigurno i učinkovito kao i ova tri cjepiva koja su u uporabi. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65 godina”, rekao je Plenković i dodao da su sva tri cjepiva učinkovita na način da nema smrtnih posljedica, teških simptoma, hospitalizacije, respiratora.

“Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen, a nakon toga kreću finalni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022.”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se na svoje posjete Splitu, Makarskoj i Dubrovniku, a komentirao je i pad odbijenih viza hrvatskih građana za putovanja u SAD. “Vjerujemo da će se do kraja ljeta završiti procedure i da će se nakon 30 godina građani rješiti viza”, rekao je.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je o stanju na Banovini. Osiguravanje privremenog smještaja za potresom pogođeno stanovništvo, kaže, prioritet je – a postavljeno je više od tisuću mobilnih kućica ili kontejnera. Gradu Petrinji predano je kontejnersko naselje, a priprema se gradnja naselja u Glini, kao i još dva.

Dodao je i da su formirani mobilni timovi gdje će građani moći samo s osobnom iskaznicom i jednostavnim obrascom podnijeti zahtjev za obnovom.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiji koronavirusa. “Zaprijeljeno je 210.870 doza. Ukupno je aplicirano 142.222 doze cjepiva, cijepljeno je 87.000 ljudi. U većini županija počinje druga faza – cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih”, rekao je Beroš.

Dodao je da su stigle ukupno 832 prijave na sumnje na nuspojave, radi se o blagim nuspojavama. “Od ponedjeljka će biti dostupna online platforma za prijavu za cijepljenje. Održan je sastanak o tome. HZJZ je objavio preporuke i upute za nove mjere – treninge u zatvorenom, dječje igraonice, kafiće, restorane, škole stranih jezika, casina i kladionice. Imamo povoljan trend. Smanjuje se broj hospitaliziranih. Broj akivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se za 15 posto”, kazao je Beroš.

 

M.M.