Zvonimir Troskot, kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba referirao se na Facebooku na izjavu zastupnice u Saboru RH iz stranke Možemo!; Sandre Benčić, koja je u intervjuu jednom sarajevskom mediju kazala da bi Hrvatska morala podržati građansku Bosnu i Hercegovinu. Između ostaloga je istaknuo da su prijedlozi zastupnice iz stranke Možemo , ili plod nepoznavanja političkih prilika u BiH ili pokušaj dodvoravanja bošnjačkim političkim elitama i dužnosnicima međunarodne zajednice.

“Čak su i SDP i predsjednik Zoran Milanović shvatili svoje pogreške i promijenili odnos prema Bosni i Hercegovini, no Sandra Benčić i ekipa iz Možemo se očito vraćaju starim zabludama”, napisao je Troskot na Facebooku.

Istaknuo je i da mu je, s obzirom na to da surađuje s mnogim građanima Zagreba koji dolaze iz Hercegovine i Bosne, jasno da autentični nacionalni interesi u BiH nisu ono što promiče članica Možemo platforme.

-Stoga mi je dužnost da, kao međunarodni tajnik Mosta, jasno reagiram na ove naizgled simpatične izjave o tzv. građanskoj, a u stvari unitarnoj državi BiH, koja bi bila sve samo ne korisna za Republiku Hrvatsku i naš narod u BiH, napisao je.

Dodaje daje politika Mosta prema BiH i hrvatskom pitanju jasna i nedvosmislena: RH, kako kaže, treba napokon provoditi konkretno vanjskopolitičko djelovanje s ciljem rješavanja hrvatskog pitanja i osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, te jačati gospodarsku suradnju s BiH.

-Onome tko imalo pozna političke prilike u BiH, jasno je da hrvatski interesi nisu ostvarivi kroz prijedloge zastupnice Možemo. Štoviše, ti prijedlozi su izraz ili nepoznavanja političkih prilika ili pokušaja dodvoravanja određenim bošnjačkim i međunarodnim elitama. Zanimljivo da se prijedlog zastupnice Možemo pojavljuje upravo kad hrvatska politika barem načelno postiže konsenzus po pitanju Hrvata u BiH, napisao je Troskot.

Napominje da kao kandidat za gradonačelnika Zagreba jasno ističe da Zagreb pripada svim građanima, Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali i svima drugima koji zbog različitih razloga žive i rade u glavnom gradu Hrvatske, bilo da se radi o Hrvatima iz drugih hrvatskih područja i zemalja ili o nacionalnim, etničkim ili vjerskim manjinama.

-I Zagreb i Republika Hrvatska trebaju odvažne i jasne politike koje su lišene svakog oblika klijentelizma i korupcije, a nikako neozbiljne i aktivističke prijedloge koji nas na nacionalnom i lokalnom planu očito žele vraćati u vremena zabluda ‘hrvatske’ politike na kojoj danas inzistira samo notorni Stjepan Mesić i Sandra Benčić, napisao je Troskot na Facebooku.

 

M.M.