Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je na konferenciji za medije predstavio nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Uz premijera će na konferenciji za medije biti Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

Plenković je ranije na sjednici vlade kazao da mjere stupaju na snagu u subotu te da će na snazi biti od 21. prosinca.

“Broj dnevno zaraženih je premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera”, rekao je Plenković.

“Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen poogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno”, kazao je Plenković i dodao da su znali da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera.

“Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Mi posljednjih tjedana nismo uspjeli i sada moramo uvesti dodatna ograničenja kako bismo suzbili širenje epidemije”, istaknuo je, pa nastavio:

“Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas”, kaže premijer. “Možda ni ove mjere neće biti dovoljne”, dodao je. “Na devet hospitaliziranih, jedna će umrijeti. Brojni koji su preboljeli i danas imaju posljedice”, kaže.

Apelirao je na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore. Poručio je da moramo provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i prememiti se za distribuciju cjepiva.

 

M.M.