Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak se obratio novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Na početku je rekao da je koalicija dogovorila da se podrži proračun te da se Ovršni zakon raspravi sljedeći tjedan.

“Ići ćemo s novim ciljanim mjerama u sljedećim danima. Bit će tu posebne mjere koje će se uvesti za Varaždinsku županiju, te će se mjere primjenjivati odmah od danas”, rekao je Plenković.

Kazao je kako je broj novozaraženih manji nego prošlog petka. Dodao je i da je Radimir Čačić iskusan političar.

Na novinarsko pitanje zašto ranije nisu uvedene stože mjere kako su zagovarali neki od liječnika i epidemiologa, odgovorio je: “Mi smo uvodili proporcionalne mjere. Došli smo u situaciju da brojke stagniraju, znači da su mjere polučile rezultate. Kako sam shvatio Božinovića, danas je oko 100 novih manje nego prošli petak”.

Upitan kasni li se s mjerama, Plenković kaže: “Različite smo stavove čuli u zadnjih devet mjeseci. Kada god mi nešto napravimo ima onih koji idu kontra. Mjere su bile adekvatne i primjerene, slušamo znanstvenike. Vjerujem da će i mjere sada pridonijeti da bude manje novozaraženih”.

Kazao je i da prate situaciju u drugim zemljama. “Kada gledate brojke u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su imale strože mjere, efekt je danas vrlo sličan”. Kada mu je novinar rekao da to nije točno, Plenković mu je rekao da se ‘malo bolje informira’.

O kaznama za one koji se ne drže mjera Plenković kaže da je stvar odgovornosti te da različiti akteri podrivaju mjere i ruše kredibilitet Stožera. “Sam tretman Stožera civilne zaštite, dekredibiliziranje šteti”, rekao je.

“Hrvatska je u zdravstvenom smislu napravila maksimalne napore, funkcionira i u stanju se nositi s epidemijom, Hrvatska je predvođena vladom osigurana funkcioniranje svega, plaća, načina života”, istaknuo je premijer.

Na pitanje o novim mjerama kaže: “Da ne mislimo da će one spuštati broj novozaraženih, vjerojatno ih ne bi uvodili”.

Na pitanje postoji li njegova odgovornost za smrti koje se inače ne bi dogodile bez covida, Plenković kaže da je za smrti kriv covid-19.

 

M.M.