Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će u utorak odgovoriti Uredu predsjednika RH budući da je ostalo “nekoliko detalja” koje treba dogovoriti za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Mi ćemo sutra tijekom dana odgovoriti na nekoliko detalja koji su još ostali. Što se tiče sastanka, on će biti, sad samo moramo dogovoriti koje su u konačnici to teme, koji je format i u konačnici koji je datum s obzirom na ove okolnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon online sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zamoljen za komentar dopisa iz Ureda predsjednika RH vezano uz sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Smatra da bi, ako je jedna od tema sastanka pandemija korona virusa, bilo “korisno, mudro i dobro” da ministar zdravstva Vili Beroš nešto izravno kaže o tome. Poručio je i kako ne vidi nikakav razlog zbog čega Beroš, koji je već bio na jednoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, ne bi bio nazočan i sada.

Vezano uz prava Hrvata u BiH i Daytonski sporazum, Plenković je rekao kako misli da tu mogu naći kompromis o tome da rasprave i jedno i drugo.

“Imamo neke ideje, a o ostalim temama ćete čuti idućih dana”, poručio je.

Plenković je kazao i da se dalje zalaže da se sjednica održi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici jer bi bila najprimjerenije mjesto vezano uz broj ljudi i epidemiološku situaciju. “Taj prostor je daleko bolji nego vila Weiss”, ocijenio je.

Dodao je i da se neće ništa dramatično dogoditi ako sjednica bude ili u petak ili u ponedjeljak.

 

M.M.