“Moramo pokazati mentalitetnu snagu prema svojim sugrađanima, jer ako to ne pokažemo, imat ćemo više problema”, kazao je premijer Andrej Plenković u uvodnome govoru na današnjoj sjednici Vlade.

Imamo još jedan rekordan dan, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i u Hrvatskoj i u svijetu. “Apeliram na sugrađane da budu odgovorni, budni, uviđavni prema onima koji od ove bolesti ili s ovom bolesti od drugih zdravstvenih tegoba odlaze”, kaazo je.

Govoreći o gospodarstvu, Plenković je rekao da će Hrvatska po svemu sudeći imati manji gospodarski pad od očekivanog, ali je podsjetio da pandemija još uvijek traje.
Idući tjedan bit će pripremljen prijedlog rebalansa proračuna, rekao je Plenković.

Govorio je i o borbi protiv radikalizacije, objasnivši kako je Vlada krenula s tri aktivnosti. Prva je vezana za prošlotjedni slučaj oružanog napada na Banske dvore, a druga institucionalna borba protiv radikalizma te će Vlada, najavio je, na sjednici zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da analizira stanje, pojača međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela i da predloži mjere. Treća je točka politička borba protiv radikalizma u društvu.

Ministri će na sjednici Vlade dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na dnevnom je redu i nekoliko odluka vezanih uz pandemiju covida-19.

Ministar financija trebao bi dobiti ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19.

Na dnevnom je redu i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19, te odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne.

 

M.M.