Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na konferenciji za novinare predstavljaju mjere za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine, kazao je Plenković odgovarajući jučer na pitanje novinara o prestanku moratorija na ovrhe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku je podsjetio koji su efekti mjere koje su već donesene. “29.2 imali smo 1,542,328 osiguranika. 15.10. imamo 1,545,538 osiguranika, što je za 3219 osiguranika više. Dosad smo prema HZZ-u isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta, uz to, kad se pridodaju doprinosi, dolazimo do preko 10 milijardi kuna. To je ono što smo učinili dosad”, rekao je.

“Zadnjih 20-ak dana imamo 4 puta više aktivnih nego 1. listopada. Naš je cilj bio da mjerama koje poduzimamo omogućimo zadržavanje niske stope nezaposlensoti, likvidnost poduzeća, osiguramo da u 2020. bude manji gospodarski pad od predviđanja. U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera osluškivali smo feedback sindikata i poslodavaca, zbog toga ovaj novi današnji paket predstavljami na temelju tih konzultacija”, dodao je.

“Cilj je da mjere pojednostavimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njome biti obuhvaćene”, rekao je Plenković.

“Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2800 kuna”, rekao je premijer.

U tjednu koji traje 5 dana netko moze raditi dan i pol, a ta tri pol dana nadokanit će država.

Druga mjera je, kaže Plenković, najbitnija mjera. “Išli smo na prepravljanje mjere koja je već bila. UVodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kn za pad prometa od najmanje 40 posto, 4000 kn po radnika ide za pad prometa od 60 posto na više. Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Pad prometa se neće mjeriti na mjesečnoj baziti, nego se uspoređuje pad prometa u 2 i 3 kvartalu s prometom u 2 i 3 kvartalu 2019. na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima,. Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukama stožea, poput usluga hrane i pića. Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima.

Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac. To je trošak od 300 do 350 milijuna kuna, Temeljni cilj je očuvati radna mjesta. Očekujemo da ove mjere na sjednici HZZ-a budu donesene i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na ove izazive vezane uz pandemiju. Prijeći ćemo i taj iznos od 7 milijardi kuna potpore. Do kraja godine očekujemo da će to biti oko 7,2 milijardi.

Ovim mjerama smo uspjeli osigurati broj osiguranika kao što je bio i prije. To je omogućilo da nemamo eskalaciju nezaposlenosti”, poručio je.

M.M.