Oko 8 sati i 5 minuta ispred zgrade Vlade muškarac je prostrijelio policajca, najvjerojatnije iz kalašnjikova. Policajac je preživio napad, pružena mu je liječnička pomoć u KBC-u Sestre milosrdnice. Počinitelj je pobjegao na Jabukovac gdje je počinio samoubojstvo. 

Ranjeni 31-godišnji policajac ima prostrijelne rane na lijevoj ruci i obje strane trupa. Čekaju se rezultati CT-a. Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kazao je da je policajac stabilnih vitalnih funkcija.

- U ovom trenutku su vitalne funkcije stabilne, ne vidimo znakove ugroženosti života, međutim, brine nas mogućnost unutarnjih ozljeda jer nam je u ovom trenutku nemoguće procijeniti putanju metka, rekao je Zovak.

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon pucnjave na Markovu trgu gdje je upucan policajac.

“Prema informacijama koje imamo sada riječ je o pokušaju teškog ubojstva, a počinitelj je počinio samoubjstvo nedugo nakon događaja. Policija i DORH će ispitati kako se sve dogodilo, o motivima nemamo novih saznanja. Policajcu želimo brz oporavak i ima svu našu potporu kao i njegov aobitelj”, rekao je premijer.

Dodao je da da će policija i DORH utvrditi je li riječ o zločinu individualnog karaktera, ali zasad sve upućuje na to.

Plenković je rekao kako Hrvatska ima kulturu otvorenisti i kako su na Markovom trgu sabor, vlada i skupština koji su dostupni svima. “Po trenutnom režimu ovdje su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju”, rekao je. Prijedlozi koji su došli od strane MUP-a je postavljanje rampa.

Upitan može li se Markov trg zaštititi kaže da može. “Ovo je vrlo kompleksno, da bi se sve zatvorilo moramo imati slobodne prometnice okolo da to omogućimo”, rekao je.

Medijima se potom obratio i ministar Božinović.

“U najvećoj mjeri moguće je zaštititi ako se ovaj trg potpuno zatvori, a vozila i pješaci mogu prolaziti samo uz propusnice, mogu se staviti rendgenske barijere, kontrolne točke, pa i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja. Ovdje imamo i crkvu, imamo i odluku Ustavnog suda (o ukidanju zabrane okupljanja na Markovu trgu, op. a.), sve to treba uzeti u obzir. To su te mogućnosti, ali to znači da za ovaj dio grada, kad bismo htjeli podići razinu na najvišu maksimalnu, ne bi bilo slobode kretanja”, rekao je Božinović.

Upitan je li moguće izmjestiti Vladu i Sabor s Markova trga, Božinović je rekao da bi sigurnosno svakako bilo bolje da su te institucije negdje drugo, ali da to nije jednostavno. “Hrvatski sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije koje su tu desetljećima, pa i duže. Službe su razradile nekoliko scenarija pa ćemo vidjeti što bi bilo optimalno za napraviti. Počet ćemo ih primjenjivati onda kad se donese odluka o njima”, rekao je Božinović.

M.M.