Odvjetnik Anto Nobilo u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao curenje informacija u istrazi oko afere Janaf. Nobilo smatra kako politika ne samo da je ušla u slučaj Janaf nego je zasjenila cijeli slučaj i dala ton cijelom slučaju.

“To je uvijek tako kada u ranijoj fazi izvida ne postupate po zakonu, nego se politika već tada umiješa”, kazao je.

Ključnim problemom u istrazi vidi činjenicu da policija ne ulazi u klub u trenutku kad poduzetnik nosi 1,9 milijuna čelniku javnog društva.

“U tom klubu nalazi se suprug tadašnje predsjednice Republike u trenutku kampanje za izbore. Oni su morali ući unutra i oni su ih mogli legitimirati i mogli su ih zadržati 6 sati u policijskoj stanici bez daljnjih radnji. Sada kada nisu osigurani dokazi sve je moguće i sve varijante su moguće. Onog momenta kad je policija vidjela da novac ulazi kod predsjednika Janafa, nema šanse da državni vrh nije bio obaviješten i da to predsjednik Plenković nije znao. Idemo se samo sjetiti uloge predsjednika Plenkovića u aferi Borg. Ovo što sad govori da apsolutno ništa ne zna o aferama, to nije točno. S druge strane, mislim da je predsjednik bio u problemu jer ga je s jedne strane premijer isključio iz dotoka informacije i onda je uletio u mjere. I ljut je”, pojašnjava Nobilo.

Smatra da premijer nije u pravu kad kaže da ne zna apsolutno ništa.

“Ako je taj klub bio ozvučen, vi imate brdo materijala koje možda nema veze s kaznenim postupkom. Ako su obični građani mogli poštivati lockdwon i nisu odlazili u lokale, međutim ilegalne točionice za političku elitu su radile, to je strašno”, rekao je Nobilo.

Iz policije i DORH-a, ističe, ništa ne curi nekontrolirano.

“U Zakonu imate ugrađen osigurač koji omogućava policiji i državnom odvjetništvu da te tajne informacije šalju u medije, a da ne krše zakon. Imate u Zakonu o državnom odvjetništvu i Zakonu o policiji kaže se da ako je to u interesu javnosti glavni državni odvjetnik ili ravnatelj policije može rezultate tajnog izvida plasirati u javnost”, objašnjava.

Ističe kako je drugo kad mjere puknu, ali kako se rezultati tajnih mjera i rezultati izvida mogu podastrijeti javnosti.

“Oni izbjegavaju da to rade putem glasnogovornika i tiskovnih konferencija jer bi se vidjelo iz aviona da oni manipuliraju javnosti kako bi postigli određene ciljeve. Ono što je kompromitirajuće za klijenata iznosi ili policija ili državno odvjetništvo, ono što je in favore klijenta možemo biti krivi mi odvjetnici”, kazao je.

 

M.M.