Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, na početku sjednice Vlade, zahvalio svima koji proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom.

“Ovog ožujka ćemo se nažalost dugo sjećati”, rekao je.

Dodao je da pandemija ima jednostavan odabir – ili život sugrađana ili odreći se dosadašnjeg načina života.

”Mi smo kao odgovorna vlada odabrali život naših sugrađana. Pozivam ih sve na odgovornost i samodisciplinu. Čuvajući sebe, čuvate sebe, svoju obitelj, susjede”, rekao je i priznao da situacija nije laka.

Plenković je pozvao i na povjerenje vlasti i struci.

”Kad gledamo Europu i svijet nemaju rezultate kao mi. Stopa smrtnosti bit će semafor, pa moramo biti disciplinirani i strpljivi”, rekao je.

Plenković je naglasio da je pandemija imala veliki utjecaj na gospodarstvo, pa je današnja sjednica posvećena spasu gospodarstva. ”Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najbrži način”, naglasio je. Kaže da će mjere omogućiti očuvanje radnih mjesta.

Premijer je najavio da će Vlada u idućim tjednima raditi na tome kako, kad pandemija završi, što učinkovitije pokrenuti gospodarstvo. ”Apeliram na temeljno načelo, na načelo koje nas čini ljudima, a to je solidarnost”, rekao je i najavio odricanja za sve. ”Moramo svi biti u istom brodu”, poručio je Plenković.

 

M.M.