Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je na pressici u subotu da u Hrvatskoj u odnosu na jučer u 16 sati 49 novih oboljelih od koronavirusa.

- Ukoliko to usporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja, većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, očekujemo da će mjere koje smo uveli dovesti do toga zaraza ne ide dalje, rekao je Vili Beroš.

Istaknuo je da ukupno imamo četvero umrlih, nakon što je tijekom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 93 godine.

- Na respiratoru je 19 bolesnika, rekao je.

- Navedeno ukazuje da je epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća i optimistična.

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas.

- Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas, rekao je.

Alemka Markotić je izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' 10 osoba na respiratoru, jedna je osoba kritično, a ostali su stabilno. Odgovorila je i na pitanje jesu li svi bolesnici u bolnici ili se dio njih sa blažom kliničkom slikom liječi doma.

- Dio pacijenata je kod kuće, naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike u Klinici, da naučimo nešto o bolesti. Jasno je i iz drugih zemalja da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, mogu ostati doma, time ne opterećujemo zdravstveni sustav. Velik broj bolesnika može pridonijeti širenju bolesti i u bolnicama. U bolnici su i oni koji je mogu doma osigurati izolaciju, istaknula je.

Podsjetimo, mjesec dana od izbijanja epidemije u Hrvatskoj, proteklog dana zabilježen je najveći broj zaraženih osoba, čak 91 slučaj. Manipulira se i propusnicama, o čemu je policija dobila dojave. Stoga su iz Stožera jučer upozorili da je to ozbiljno kazneno djelo.

 

M.M.