Komentirajući najavu SAD-a da bi mogle dati do milijarde dolara za Inicijativu triju mora, novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako to nije dovoljno ni za kavu.

-Sve što sam rekao o toj inicijativi, iza toga stojim i danas. Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu.

Bez namjere da podcjenjujem, da omalovažavam, ta inicijativa ima vrlo jasnu motivaciju – i okupljanja i podjele u isto vrijeme, rekao je Milanović, dodajući da će on »promatrati što se događa« i neće opstruirati inicijativu.

-Glavni izvor financiranja takvih projekata je Europska unija kao nepresušan izvor financiranja.

U svim tim razmjerima milijarda dolara nije ni za Hrvatsku novac, tako da čekam nešto drugo.

Opstruirati neću, čini mi se da je vlada bila dosta pasivna u tom projektu, a ja sam izabrani predsjednik i vanjskoj politici ću davati svoj ton dok će mi moj mali uski tim savjetnika u tome pomagati, poručio je Milanović.

Dodao je da Zagreb za tu inicijativu još nije dao ni jedan dolar.

-Odnosi sa SAD-om su važni, ali mi smo europska država, zaključio je Milanović.

Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja i, po ideji dosadašnje hrvatske predsjednice i njezinog poljskog kolege, cilj joj je postizanje snažnije povezanosti područja Baltik-Jadran-Crno more na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjivanje jaza između zapadne i istočne Europe.

 

M.M.