U Samoboru je u nedjelju u podne organiziran prosvjed protiv predsjednika HSS-a i gradonačelnika tog grada Kreše Beljaka.

Na prosvjed su, kako javlja Dnevnik.hr, došli nezadovoljnici iz više hrvatskih gradova, a Beljaku najviše zamjeraju izjave o prosvjedima u Savskoj 66 čije je sudionike nazvao "šačicom pijanaca".

Skup su nazvali prosvjedom protiv govora mržnje i međusobne netolerancije, a Herman Vukušić, psihijatar koji je vodio program s govornice u Samoboru, kaže da skupom žele zaustaviti - građanski rat.

- Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Republici Hrvatskoj traje već neko vrijeme, ali bez metka - rekao je Vukušić. Upozorio je i na veliki broj suicida među braniteljima kao i na veći broj umrlih nego među općom populacijom. Rekao je da dnevno umre 12 branitelja u prosječnoj dobi od 53 godine, što je četiri puta više nego u općoj populaciji. Za Beljaka i one koji vrijeđaju branitelje zatražio je strogo kažnjavanje.

- Tražimo za njih istu sankciju kao i za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme - rekao je Vukušić, što su okupljeni glasno odobravali.

Podsjetimo, Kinez kojega Vukušić spominje prekršajno je kažnjen zbog narušavanja javnog reda i mira, ali je dobio i izgon iz Hrvatske.

 

M.M.