Vrh HSS-a zatražio je od članova da uklone kritike na račun predsjednika stranke, a u suprotnom ih čekaju sankcije. Uvođenje verbalnog delikta nije nikakva novost, podsjetio je u razgovoru za Direktno nekadašnji kandidat za predsjednika HSS-a, a sada čelnik Zelene liste Nenad Matić.

"To je, nažalost, nastavak aktualne politike u HSS-u, jer verbalni delikt je uveden puno prije kad je suspendirano sto članova HSS-a, a i kada sam suspendiran ja koji sam donio 50 posto potpisa delegata da se sazove izvanredna skupština i smijeni Beljaka. Tada je Beljak u biti mene suspendirao i izbacio iz stranke i samim time ubio pobunu. Tako da je takvih stvari bilo i prije", istaknuo je Matić.

Upozorio je i na način na koji Beljak vodi HSS.

"Njegov ekstremizam koji sam ja znao i vidio sad se pokazuje. Svima koji su ga podržavali neka preslušaju  govor kada je izabran za predsjednika i pročitaju program kad je izabran za predsjednika stranke, a što danas radi. Tada je govorio da će sve pitati članove stranke, da se neće odlučivati u Zvonimirovoj (sjedište HSS-a, op.a.),  nego po terenu", dodao je Matić.

Istaknuo je i da se stranka osipa diljem Hrvatske.

"Terena danas nema, niti ga se išta pita. Sve radi autoritarno, a nažalost, SDP ga podržava i dok mu SDP daje saborske, županijske i općinske mandate po Hrvatskoj, u HSS-u se neće dogoditi nikakve promjene. Jedino će još ljude, koji još imaju nekakvo svoje mišljenje koje mu ne odgovara, izbaciti iz stranke", dodao je Matić.

Prosuđuje da je Beljak svojim postupcima ubio HSS.

"Apsolutno je 'ubio', nažalost, HSS u ovom trenutku. U Zagrebu je već više od godinu dana raspuštena organizacija, tamo je povjerenik i ništa se ne događa. To je glavni grad zemlje. U Osijeku imaju nekakvu smiješnu organizaciju, raspuštenu, nema članova. U Splitu praktički ne postoji. To su najveći gradovi u Hrvatskoj gdje uopće nema organizacija, tako da je u biti kriza HSS-a jako velika", dodatno je pojasnio bivši član HSS-a.

Matić se osvrnuo i na suradnju HSS-a i SDP-a uoči nadolazećih parlamentarnih izbora te potencijalnu raspodjelu mandata na zajedničkim listama i koliko će HSS imati kandidata.

"Još uvijek mi nije jasno zašto ga SDP časti mandatima jer očito njima odgovara takav slab HSS. Stranka je nekad imala u centru jaku snagu i u centru je predstavljala ono što je sada okupio Škoro i to je taj nekakav narodni pokret kojeg je HSS prije predstavljao. Kada kaže neka ovi drugi idu u Porečku skupinu, oni uzimaju SDP, šef, vođa Porečke skupine 2000. je bio HSS, oni su sad HSS uzeli k sebi, a svima drugima kažu da idu tamo. Ako se sjećate, Krešo Beljak je rekao da Bernardić nije vođa oporbe i onda je osnovao Amsterdamsku koaliciju koja će predvoditi opoziciju. To je sve propalo, on se 'prešaltao' drugi dan opet SDP-u i nikome ništa. Ostavio je kolege iz Amsterdamske na cjedilu, ali to ga uopće ne opterećuje", govori o bivšem stranačkom predsjedniku Matić.

Upozorava da Beljak bez SDP-a ne bi vidio Sabora.

"On bi postao izvanparlamentarna stranka da ne ide s SDP-om. Jer naprosto nigdje ne može osvojiti mandat, teren je razbio, imidž je razbio. No, ne mogu Beljaka preskočiti, on će sigurno dobiti recimo drugo mjesto na listi i njega neće preskočiti".

Istaknuo je Matić i nelogičnosti u suradnji SDP-a i HSS-a.

"SDP ovom retorikom ne dobiva. Koalicija s HSS-om je uvijek imala smisla dok ste dobivali HSS-ove glasove".

Pojasnio je kome sada idu ti glasovi.

"Sada govorimo o tome da je, u biti, Beljak ovom retorikom otišao ljevije od samog SDP-a i on u biti uzima njihove glasove. Glasači SDP-a će glasati sad za njega jer je on rigidniji od nekih njihovih s liste koji su, neki, pripadnici umjerene struje SDP-a".

Zaključio je da u ovom trenutku HSS ne vrijedi, što su pokazali europarlamentarni izbori i 10.000 glasova koje su osvojili na njima.


M.M.