Danas je u Zadru središnja svečanost kojom se obilježava 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Maslenice, u kojoj je od srpske okupacije oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske.

Sve je počelo budnicom zadarskim ulicama, a nastavilo se polaganjem vijenaca pod središnjim križem na gradskom groblju za sve poginule.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

- Operacija Maslenica je pokazala tada, 1993. godine, da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu operaciju - rekao je Krstičević.

- Ono što je možda imalo posebno značenje, to je poruka hrvatskome narodu da su Hrvatska vojska i policija, hrvatske oružane snage, kadre osloboditi svoju zemlju i izaći na državnu granicu - poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

Mimohod sudionika akcije s ratnim zastavama, uz pratnju orkestra Oružanih snaga, krenut će gradskim ulicama u 10 sati 30 minuta, od spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazinama.

Podsjetimo, u operacija Maslenica sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split: 4. gardijska brigada, 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP, specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, HRM i helikopteri HRZ-a.

 

M.M.