Predsjednmik Vlade Andrej Plenković ispred Banskih dvora dočekao je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, s kojom je održao kratak sastanak u Vladi. Nakon tog sastanka, dvoje se čelnika uputilo u Nacionalnu sveučilištu knjižnicu na zajednički sastanak hrvatske Vlade i EK-a, čime se formalno obilježava početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Nakon sastanka u Banskim dvorima premijer Plenković je kazao  kako smatra da ovaj sastanak kolegija povjerenika treba stvoriti posebnu atmosferu u sastancima idućih 6 mjeseci dok se bude radilo.

-Izazovi pred nama u zakonodavnom i administrativnom ciklusu su mnogi. Radili smo na našim prioritetima prema strateškom planu usvojenom u lipnju, prema agendi koju je Ursula von der Leyen predstavila Europskom parlamentu. Željeli smo uklopiti svoje prioritete u opće prioritete Europske unije, stoga je naš moto "Snažna Europa u svijetu izazova", istaknuo je.

 Nova europska čelnica poručila je da će uspjeh hrvatskog predsjedanja unijom odrediti i početak rada novog saziva Komisije. 

- Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši. Prvo hrvatsko predsjedanje je ključan trenutak, a toj je i početak našg mandata. Vaš uspjeh će definirati naš uspjeh, rekla je von der Leyen.

Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

 

M.M.