Bez obzira što je kampanja personalizirana, iz vrha HDZ-a nastavljaju voditi kampanju u ime svoje kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović pokušavajući na sve načine zaustaviti pad rejtinga aktualne predsjednice.

Tako se na udaru ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića našla ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je, kao i HNS, sklona Zoranu Milanoviću, ali i neovisni predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

- Nije normalno da koalicijski partner u vrijeme predizborne kampanje za predsjedničke izbore napada aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je kandidat tog istog koalicijskog partnera s kojim sjediš u Vladi - ustvrdio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirajući poziciju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak u Vladi uoči sastanka. Dodao je da u stranci još nisu o tome razgovarali, ali da će na tom sastanku iznijeti svoje mišljenje.

Referirao se tako na raniju izjavu ministrice Divjak, kako se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbunila kada je zbog loših rezultata PISA istraživanja u školama ustvrdila da je kurikularna reforma loša.

Također je kazao da u potpunosti stoji izjava predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je glas za Miroslava Škoru, glas za Zorana Milanovića.

- Onaj kandidat koji bi potencijalno dobio glasove HDZ-a, a to ne bi bila naša aktualna predsjednica, to jača onog kandidata sa suprotne strane, a to je Zoran Milanović. To je matematički jasno - ustvrdio je.

Relković: Pristup "Mi ili oni" sada ne funkcionira

Međutim, s takvom se matematičkom formulom ne slaže politički analitičar Ivica Relković, koji vjeruje kako je takav taktički pristup moguć ako postoje dva jaka kandidata a jedan slabi. Međutim, u ovom slučaju postoje tri kandidata s podjednakim izgledima za ulazak u drugi krug.

-Naše dvije stranke, poznate i po rezervnim kraticama "ili mi ili oni" (kojima je "kum" baš Milanović, pa mu je takav refleks u krvi), naučile su na to da se napadom na drugoga događa njegova, ali i tvoja homogenizacija.

Žrtva je mali treći. Ali zašto taj scenarij sada ne funkcionira? Jednostavno, zato što se u formulu "ili mi ili oni" uvukao još netko, pa bi sada trebala glasiti "ili mi ili vi ili oni". U tom slučaju, kada "mi" napada "njih", rastu "vi", a ne "mi", prosuđuje slikovito Relković.

Podsjetimo, najnovija anketa Promocije plus za RTL pokazuje kako je Kolinda Grabar-Kitarović trenutno na 26,8%, Zoran Milanović na 25,4%, a Miroslav Škoro je sada je na 21% potpore birača.

 

M.M.